De nieuwe bus 69, Westtangent: busverbinding tussen Sloterdijk – Schiphol is in gebruik!

De nieuwe bus 69, Westtangent: busverbinding tussen Sloterdijk – Schiphol is in gebruik!

Geplaatst op 21 december 2020

De nieuwe bus 69 rijdt sneller, vaker en betrouwbaarder. De Westtangent is de nieuwe buslijn 69 tussen Amsterdam Sloterdijk en Schiphol Plaza volgens de standaard van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). De Westtangent gaat een groot deel van de huidige route van lijn 69 rijden, die daarmee komt te vervallen.

Het openbaar vervoer netwerk in Amsterdam staat onder hoge druk door de toename van reizigers. Om dit te kunnen verwerken, moeten bussen op drukke trajecten beter door kunnen rijden.

Busbaan
Het Amsterdamse deel van de 17 kilometer lange route van de Westtangent is ongeveer 10 kilometer lang. Op dit moment is 15 procent busbaan en als alle werkzaamheden zijn afgerond is dat 40 procent. Op de rest van de route rijdt de Westtangent met het verkeer mee en komen er bij kruisingen voorsorteerstroken. Hierdoor kan de bus vrij doorrijden.

Voordelen van de Westtangent
Sloterdijk, Schiphol en stadsdeel Nieuw-West zijn gebieden waar steeds meer mensen wonen, werken, studeren of ontspannen. Een goede openbaar vervoerverbinding is voor hen van belang. De Westtangent biedt een verbetering in reisduur, frequentie, betrouwbaarheid en comfort . Niet alleen van en naar Schiphol en Sloterdijk maar ook als aansluiting op lijnen binnen Nieuw-West. Bekijk de wijzigingen van de huidige haltes van lijn 69.

R-net
Buslijn 69 sluit via het knooppunt op Schiphol Noord, goed aan op andere R-net lijnen, bijvoorbeeld richting Haarlem, Amstelveen, Hoofddorp, Amsterdam Noord en Zuidoost. Verkennend onderzoek heeft uitgewezen dat dagelijks 17.500 mensen met deze nieuwe R-net buslijn zullen reizen. R-net is een keurmerk voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) in de Randstad. De bussen rijden vaker, bieden meer comfort en betere aansluiting op andere openbaar vervoerlijnen en zijn minder gevoelig voor vertraging. R-net bussen en –haltes zijn herkenbaar aan onder andere het R-net logo en de R-net reizigersinformatie. R-net is een initiatief van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland, de Stadsregio Amsterdam, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Invloed op luchtkwaliteit
Er zal geen extra luchtvervuiling optreden. Fijnstof en CO2-waarden blijven binnen de normen. Qua milieuvriendelijkheid van de bussen zullen er zeker verbeteringen plaats gaan vinden, maar in welke mate is nu nog niet te zeggen. Het GVB gaat over het soort bussen dat wordt ingezet.