LABYRINTH van Katie Urban aan de oever van de Sloterplas tijdens het Amsterdam Light Festival

LABYRINTH van Katie Urban aan de oever van de Sloterplas tijdens het Amsterdam Light Festival

Geplaatst op 21 december 2020

Dit web moet wel zijn gemaakt door een gigantische spin! Een spin uit een duistere toekomst, waarin een vervuild en vergiftigd milieu ervoor heeft gezorgd dat ze is gemuteerd tot enorme proporties. Zover komt het hopelijk niet (!), maar het is wel degelijk een interessant feitje dat de kunstenaar voor dit kunstwerk inspireerde. Zij ontdekte namelijk dat spinnen onder invloed van giftige stoffen, zoals pesticiden, een onregelmatig web weven. En niet alleen op spinnen, maar op álle levende wezens heeft vervuiling een slechte invloed. Daarom is het belangrijk dat onze omgeving zo schoon mogelijk blijft, waaronder de lucht die we inademen.

Het gekleurde licht in het spinnenweb, waarvan de vorm is gebaseerd op de plattegrond van Amsterdam, laat zien hoe de luchtkwaliteit in de verschillende delen van de stad is veranderd tijdens de coronacrisis. Die varieerde van vervuild (rood) en iets schoner (oranje, geel en paars) tot relatief schoon (blauw). De vermindering van het autoverkeer was een belangrijke reden voor de verandering; een ontwikkeling die hopelijk blijvend is.

De gegevens over de luchtkwaliteit in Amsterdam die zijn gebruikt voor dit kunstwerk, zijn in december 2019 en mei 2020 verzameld en in kaart gebracht door de GGD Amsterdam. Omdat de gemiddelde Amsterdammer een jaar korter leeft door luchtvervuiling, werkt de GGD intensief samen met andere partijen in Amsterdam om de lucht schoner en gezonder te maken. Meer weten over het samenwerkingsproject met de GGD? Bekijk de projectpagina hier.

Ondersteund door: Gemeente Amsterdam
Foto door: Janus van den Eijnden

Bekijk ook de video over dit bijzondere kunstwerk!