8 juli: feestelijke middag vergroening Osdorpplein

8 juli: feestelijke middag vergroening Osdorpplein

Geplaatst op 7 juli 2022

Op verschillende plekken in stadscentrum Osdorpplein is nieuw groen aangelegd. Dat zorgt voor meer kleur en vrolijkheid in het straatbeeld. U bent van harte uitgenodigd om op vrijdagmiddag 8 juli naar het plein voor de openbare bibliotheek te komen. Dan besteden we op een feestelijke manier aandacht aan de vergroening van Osdorpplein.

We maken er op 8 juli een gezellige middag van met hapjes en drankjes. Ook is er een korte rondleiding met leerzame weetjes en tips voor groen wonen in de stad. U bent van 15.00 uur tot 19.00 uur van harte welkom op het plein voor de bibliotheek.
Nieuwe planten

We hebben op verschillende plekken nieuwe planten aangelegd. Op het plein voor de openbare bibliotheek hebben we ook de kruidentuin opgeknapt en uitgebreid. Iedereen kan hier gratis kruiden en groenten plukken. Op het plein is ook meer dan 100 vierkante meter aan tegels verwijderd. Daarvoor in de plaats zijn grasveldjes en perkjes met wilde bloemen en kruiden aangelegd. Op de kruising van Hoekenes en Tussen Meer zijn twee bloemenbogen geplaatst. In de zomer zullen hieraan bloemen groeien. Verder is in de Jan Celestraat en op het plein voor de Jumbo groen in de nieuwe plantenbakken gezet. In de herfst komen hier nog bomen bij. Bewoners en ondernemers hebben eerder aangegeven dat het stadscentrum meer groen kan gebruiken.
KlimaatKubus

Ook is de KlimaatKubus op het plein bij de ingang van de openbare bibliotheek opgeknapt. Dit houten bouwwerk is in 2019 op het plein geplaatst, op initiatief van onder andere de Hogeschool van Amsterdam, Rainproof Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Het bouwwerk is onderdeel van een onderzoek hoe hittestress in steden kan worden verminderd. Het blijkt dat kleine stukken groen zoals de KlimaatKubus al verkoeling bieden bij langdurige warmte.
Vervolg

Nieuwe bloemen en planten maken Osdorpplein een stuk fleuriger. Meer groen is ook goed voor het milieu. Het draagt bij aan de biodiversiteit in het stadscentrum en trekt nuttige dieren en insecten aan. Verder is vergroening van de stad nodig om tijdens extreme weersomstandigheden de stad goed leefbaar te houden. De komende tijd zijn daarom nog meer vergroeningsacties gepland. Zo gaan we later dit jaar langs de boulevard van de Sloterplas een strook van ruim 300 meter inzaaien met bloemen en planten.