Restauratie Chileense muurschildering Osdorpplein

Restauratie Chileense muurschildering Osdorpplein

Geplaatst op 19 juli 2022

Een Chileense muurschildering ‘Chile Vencará’ (‘Chili zal winnen’) op het Osdorpplein is teruggevonden na sloopwerkzaamheden en wordt na 41 jaar gerestaureerd. Tijdens voorbereidende bouwwerkzaamheden in 2018 voor het nieuwbouwproject The Hub (93 woningen, het nieuwe Stadsloket en Stadsdeelkantoor en een commerciële plint) werd het kunstwerk ontdekt. Het werk blijkt in 1981 te zijn gemaakt door Jorge Kata Núňez en het Chileense kunstenaarscollectief Brigade Ramona Parra. De muurschildering is aangebracht op de muur van het naastgelegen pand van Kroonenberg Groep waar Saakouk is gevestigd. De restauratie wordt mogelijk gemaakt door MRP, Kroonenberg Groep en de gemeente Amsterdam.

Muurschildering ontdekt

De vondst in oktober 2018 van de muurschildering ‘Chile Vencerá’, van 20 meter lang en 3,40 meter hoog, was een grote verrassing. Het werk heeft de stijl van het Chileense kunstenaarscollectief, dat haar ideologieën tot uiting bracht met muurschilderingen. Na een lange zoektocht naar de herkomst van het kunstwerk kon het Centrum Beeldende Kunst (CBK) bevestigen dat Jorge Kata Núñez, een Rotterdamse kunstenaar van Chileense afkomst, de maker is. Het is heel bijzonder dat deze muurschildering bewaard is gebleven en nu wordt gerestaureerd.

Restauratie

Op maandag 11 juli zijn de kunstenaars Jorge Kata Núñez en Juan Heinsohn begonnen met de restauratie van de muurschildering. De verwachting is dat dit tot einde deze week wordt afgerond. De muurschildering wordt opgenomen in de gang tussen het nieuwbouwproject en het nieuwe stadskantoor van de gemeente Amsterdam Nieuw-West. Op dit moment kan de muurschildering nog niet worden bezichtigd vanwege de laatste bouwwerkzaamheden. De verhuizing van het stadsloket en stadsdeelkantoor zal eind dit jaar plaatsvinden. MRP, Kroonenberg Groep en de gemeente Amsterdam maken het nu mogelijk dat het kunstwerk

in het nieuwe stadsloket zichtbaar wordt voor bezoekers en belangstellenden. Omdat de muurschildering zich bevindt in een niet publiek toegankelijke ruimte van het nieuwe stadsloket, wordt een speciale doorkijk in de muur aangebracht. Zo kan iedereen het kunstwerk straks bewonderen.