Vrijdag 8 september 2023 opent Het Wilde Oog de expositie ‘Grensverleggers’ in de Meervaart in Amsterdam: theatervernieuwers en de rijkdom van Spakenburgs erfgoed

Vrijdag 8 september 2023 opent Het Wilde Oog de expositie ‘Grensverleggers’ in de Meervaart in Amsterdam: theatervernieuwers en de rijkdom van Spakenburgs erfgoed

Geplaatst op 4 september 2023

Met Grensverleggers toont Het Wilde Oog hun liefde voor theater en de rijkdom van het Spakenburgs erfgoed. De expositie toont fotowerk waarin theatervernieuwers uit de jaren 80/90 unieke kostuums dragen die zijn geïnspireerd op een ambachtelijke techniek uit klederdracht of visserij van Spakenburg. Daarnaast bestaat de expositie uit werk van beeldende kunstenaars die zich lieten inspireren door een gedicht van Wislawa Szymborska en de Spakenburgse traditie. Er zijn foto’s te zien van de unieke kostuums die zo ontstonden, gedragen door theatermaaksters die het theater hebben bevrijd van tradities. Centraal staat de vraag: “Wat ontstaat er als je tradities in handen geeft van hedendaagse kunstenaars?”

Over Het Wilde Oog
Sinds 2000 ensceneren theatermakers Hans Lemmerman en Inge van Run vrouwen in klederdracht tijdens een omslagpunt in de geschiedenis. Vrouwen die in hun kleding de verbondenheid met de streek uitdrukken zijn binnenkort voorgoed verleden tijd. De Spakenburgse Corrie, Hendrikje en Wijmpje Koelewijn hebben 17,5 jaar lang een uitzonderlijke maatschappelijke en culturele prestatie geleverd. Zij laten met hun dracht zien dat ze in een traditie staan én ze hebben de moed om zich open te stellen voor de kunsten. Deze Spakenburgse Diva’s staan vol toewijding op de set. Van Rotterdam tot Enschede en van Lelystad tot Vlissingen. Als stijliconen van traditie brengen zij de droom van het kunstenaarsduo tot leven. Oerhollandse beelden, tijdloze schoonheid.

Dankzij de concepten van Het Wilde Oog en de artistieke kracht van vormgevers en theatermakers transformeert de erfenis van Spakenburg tot een bruisende bron.

Een maand te zien in Meervaart
De expositie is vanaf vrijdag 8 september t/m zondag 8 oktober te zien rondom voorstellingen. De expositie is overdag te bezoeken op aanvraag via info@meervaart.nl.