Schoentje zetten bij de Lammetjes van Osdorpplein

Schoentje zetten bij de Lammetjes van Osdorpplein

Geplaatst op 19 november 2021

Op zaterdagmiddag 27 november pakken de Lammetjes van het Osdorpplein groots uit! We vieren feest omdat de fontein dit voorjaar is vernieuwd en er weer prachtig uitziet. Omdat het Sinterklaastijd is, nodigen we alle kinderen uit om hun schoentje te zetten. We maken er een vrolijk feestje van met live muziek.

Ken je de Lammetjes van Osdorpplein? De bronzen beeldjes staan al ruim 50 jaar op de fontein. Speciaal ter ere van de opknapbeurt van de fontein onthullen we nu de lang bewaarde legende over de lammetjes…

Legende van de Lammetjes
We kennen allemaal de Pieten, in alle kleuren van de regenboog, als de trouwe helpers van Sinterklaas. Maar op het Osdorpplein krijgt de Sint altijd extra hulp. De schattige lammetjes op de fontein helpen namelijk elk jaar Sinterklaas. Als de pakjesboot naar Nederland komt, veranderen de bronzen lammetjes in hulp-Pieten.

’s Nachts, als niemand kijkt, komen zij tot leven en verlaten stilletjes hun plekje op de fontein. Ze zetten een kleurige lammetjesmuts op hun kop en veranderen in wollige Pietjes. Dan klimmen en klauteren ze over en langs alle huizen in de buurt. Zo helpen ze Sinterklaas om cadeautjes voor alle kinderen rond te brengen. Let maar op, als je goed luistert, kan je ’s nachts het getrippel van kleine hoefjes horen!

Dit jaar doen onze kleine vriendjes iets heel speciaals. In het voorjaar zijn de lammetjes helemaal schoon gepoetst en mooi gemaakt. Ze willen dat iedereen komt kijken hoe mooi ze er uitzien!

Feestelijke opening
Op zaterdag 27 november, van 14.00 tot 17.00 uur, organiseren we een feestelijke opening van de opgeknapte fontein. De renovatie van de fontein is in april 2021 al afgerond, maar vanwege de beperkingen rondom corona kon een feestelijke heropening helaas niet eerder plaatsvinden.

Om 14.00 uur zal stadsdeelbestuurder Ronald Mauer het festijn openen. Er zal live muziek en veel Sinterklaas-gezelligheid zijn. Kinderen mogen een schoentje komen zetten en ontvangen een lekkere traktatie!

Dit evenement wordt georganiseerd door Stadsdeel Nieuw-West van Gemeente Amsterdam.