Start bouw MIX Amsterdam in Stadscentrum Osdorpplein

Start bouw MIX Amsterdam in Stadscentrum Osdorpplein

Geplaatst op 20 oktober 2023

Vandaag viert MRP met alle betrokken partijen symbolisch de start van de bouw van MIX Amsterdam. Op de locatie van het oude stadsdeelkantoor in Stadscentrum Osdorpplein wordt een kleurrijke mix van woningen, commerciële ruimtes en de openbare bibliotheek van Amsterdam gerealiseerd. In aanwezigheid van Bart Meijer (CEO MRP), Ofer Gilboa (CEO MRP Investments), Sandra Doevendans (Stadsdeelbestuurder gemeente Amsterdam Nieuw-West), Nabila Bouabbouz (Projectdirecteur Gebiedsontwikkeling gemeente Amsterdam Nieuw-West), Niels Doodeman (Algemeen directeur Heddes Bouw & Ontwikkeling), Marjolein Cazemier (Regiomanager Ymere), Friedrich Georg Warmbold (Hoofd IM Residential Union Investment) en de partners van het Verhalenhuis, werd de start bouw vereeuwigd met de ondertekening van de paalpunt van de heipaal die 27 meter onder de grond gaat. MIX Amsterdam is de 3e fase van MRP’s gebiedsontwikkeling in Stadscentrum Osdorpplein en krijgt 528 huurappartementen, waarvan 162 sociale huurwoningen voor Ymere, 285 appartementen zijn verkocht aan Union Investment. Naast de woningen bevat MIX Amsterdam ongeveer 4000 m² commerciële ruimten, auto- en fietsenstallingen en het kunst- en cultuurcentrum “Het Verhalenhuis”.

MIX Amsterdam – Een duurzame mixed-use ontwikkeling in Amsterdam

MIX Amsterdam is ontwikkeld volgens de visie van MRP op het bouwen van duurzame wijken. Door slimme keuzes te maken en innovatie toe te passen wordt de impact van de gebouwde omgeving geminimaliseerd en de leefbaarheid voor de mensen vergroot. De groene binnentuin is openbaar toegankelijk en stimuleert interactie tussen de mensen. Daarnaast draagt de groene binnentuin bij aan de klimaatbestendigheid en biodiversiteit van de wijk. Ook bij de afwerking van de appartementen worden duurzame keuzes gemaakt en worden de appartementen voorzien van een duurzame high end keuken en sanitair. De openbare fietsenstalling biedt plaats aan ruim 400 fietsen onder het Verhalenhuis en er komen 382 nieuwe parkeerplaatsen in de openbare parkeergarage, die in directe open verbinding staat met de al gerealiseerde openbare parkeergarage Parking Nieuw West van MRP. Op de begane grond komen winkels, kantoren en het kunst- en cultuurcentrum het Verhalenhuis. Het Verhalenhuis is een samenwerking tussen de Openbare Bibliotheek Amsterdam, El Hizjra (centrum voor Arabische kunst en cultuur), radiozender FunX en Oxville Cinema. Het Verhalenhuis krijgt een breed en actief programma voor de buurt en wordt een open en toegankelijke ontmoetingsplek.

Bart Meijer (CEO MRP): “MRP ontwikkelt verschillende binnenstedelijke mixed-use projecten die waarde toevoegen aan de directe omgeving en de stad. We zijn verheugd dat we nu met de bouw van MIX Amsterdam zijn begonnen met 528 appartementen, commerciële units, en “Het Verhalenhuis” een nieuw kunst- en cultuurcentrum kunnen toevoegen voor alle Amsterdammers. In nauwe samenwerking met de Gemeente Amsterdam, onze partners en omwonenden kunnen we verder werken aan het realiseren van een kwalitatieve, diverse woon- en werkomgeving in het bruisende Stadscentrum Osdorpplein in Amsterdam Nieuw-West.”

Stadscentrum Osdorpplein – Kleurrijk wonen aan de Sloterplas

Stadscentrum Osdorpplein is het bruisende centrum van Amsterdam Nieuw-West, direct aan de Sloterplas in een waterrijke en groene omgeving. Het gebied is voelbaar en zichtbaar in ontwikkeling, waardoor het steeds meer een plek wordt waar ontspanning en beleving hand in hand gaan. Het is een plek waar mensen van alle leeftijden en culturen zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn.

Sandra Doevendans, Stadsdeelbestuurder Amsterdam Nieuw-West: “Stadscentrum Osdorpplein is een van de plekken waar we al jaren gezamenlijk investeren in meer woningen en aanbod wat bijdraagt aan ontmoeting, verbinding en verbeelding. MIX Amsterdam met daarin onder andere het verhalenhuis, de OBA, El Hizjra (centrum voor Arabische kunst en cultuur), radiozender FunX en filmhuis Oxville is een mooie mix van aanbod voor jong en oud. Of je er cultuur gaat maken of beleven, er wilt studeren of even lekker wilt ontspannen, het kan straks allemaal. Samen met MIX Amsterdam zijn de pleinen de huiskamers van de mensen, want mensen maken Nieuw-West!”

Niels Doodeman (Algemeen directeur Heddes Bouw & Ontwikkeling) voegt toe: “Het is een groot compliment om, na het realiseren van de projecten The Hub en het nieuwe Stadsloket/kantoor in Stadscentrum Osdorpplein en AMST voor MRP, dit project te mogen starten. In een tijd waarin er weinig projecten starten, als gevolg van de betaalbaarheid van projecten, krijgen wij het samen wel voor elkaar.”

Stadscentrum Osdorpplein ligt op 15 minuten afstand van Amsterdam Schiphol Airport en de historische binnenstad van Amsterdam en is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de omliggende parkeergarages zoals Parking Nieuw West van MRP en openbare fietsenstallingen. Het centrum zelf is autovrij met veel voorzieningen. Er zijn meer dan 150 winkels van nationale ketens tot unieke speciaalzaken en een breed scala aan horeca en andere voorzieningen.

MRP’s gebiedsontwikkeling in Stadscentrum Osdorpplein bestaat uit verschillende fasen met als doel de kwaliteit van het stadscentrum te verbeteren voor bewoners, ondernemers en bezoekers. In de eerste fase heeft MRP in 2020 Parking Nieuw West met 229 parkeerplaatsen, een nieuwe Jumbo supermarkt en commerciële units in Don Bosco opgeleverd. In de tweede fase, het project The Hub, realiseerde MRP het nieuwe Stadsloket met kantoren voor de gemeente Amsterdam, 37 koopappartementen, 40 vrije sector huurappartementen, commerciële units en voor Woonzorg 16 extra sociale huurwoningen met een nieuwe binnentuin en een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners. De tweede fase is volledig opgeleverd in februari 2023.

MIX Amsterdam is ontwikkeld door MRP in samenwerking met Gemeente Amsterdam, ontworpen door de Architekten Cie., realisatie door Heddes Bouw & Ontwikkeling, projectmanagement tijdens de bouw door Drees & Sommer.

Meer informatie: www.mix-amsterdam.nl