Opening lichtshow ‘Osdorp Verlicht’ in Osdorpplein

Opening lichtshow ‘Osdorp Verlicht’ in Osdorpplein

Geplaatst op 29 november 2022

In aanwezigheid van Sandra Doevendans, Dagelijks Bestuur Gemeente Stadsdeel Nieuw- West, is deze week de eerste editie Osdorp Verlicht in Osdorpplein geopend. In en rondom de commerciële units van het nieuwbouwproject The Hub van MRP, waar ook het nieuw geopende Stadsloket is gevestigd, tonen lichtkunstenaars Martin Boverhof van Studio De Maan en Frederike Top hun werk en belichten hoe bijzonder Osdorpplein is. Osdorp Verlicht is een initiatief van de Gemeente Amsterdam en is mede mogelijk gemaakt door MRP en Heddes Bouw & Ontwikkeling.

Osdorp Verlicht – Kunst & Cultuur verbindt

De lichtshow ‘Osdorp Verlicht’ is onderdeel van een reeks Urban Screen projecties waar je zelf aan kan deelnemen. Als voorbijganger kan je via een web app zelf pixel animaties maken in een workshop VJ’en. De officiële opening werd muzikaal begeleid door Pixeljam met live trompet en beats.

In de commerciële ruimtes onder de koopwoningen van The Hub I komen binnenkort verschillende ondernemingen, die het aanbod in Osdorpplein nog meer zullen verrijken. Deze ruimtes worden tot eind december gebruikt voor Osdorp Verlicht.

Osdorpplein is sinds jaar en dag het levendige centrum van Amsterdam Nieuw-West en hard op weg om een van de leukste hotspots van Amsterdam te worden. Kunst maakt Osdorpplein aantrekkelijker en interessanter. En kan bewoners, ondernemers en bezoekers in de buurt met elkaar verbinden.

Er zijn veel cultuurorganisaties en jonge, opkomende kunstenaars in het gebied. Daarnaast bestaat de buurt uit veel verschillende culturen. Er komt een Verhalenhuis met een bibliotheek, een centrum voor Arabische kunst en cultuur en andere culturele voorzieningen. Daarnaast worden bestaande kunstwerken opgeknapt en waar nodig verplaatst. Ook is er ruimte voor nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte. Sandra Doevendans, Dagelijks Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Nieuw-West: “Osdorpplein is een belangrijke ontmoetingsplek voor jong en oud. Het belangrijk dat er een brede mix van functies is. Voorzieningen op het gebied van kunst & cultuur zijn hierbij van groot belang, zoals het toekomstige Verhalenhuis en verschillende kunstwerken die in en bij het Osdorpplein zijn geplaatst of gaan komen. Osdorp Verlicht laat zien dat door samenwerking we van Osdorpplein een lichtgevende en kleurrijke plek kunnen maken.

Kunst & cultuur in projecten van MRP

MRP is verantwoordelijk voor verschillende ontwikkelingen in het Osdorpplein met een mix van wonen, werken, recreëren met verschillende voorzieningen. Bart Meijer (CEO MRP): “Osdorpplein transformeert naar een divers en levendig stadscentrum en verdient een compleet cultureel aanbod. Kunst en cultuur zijn van groot belang om mensen met elkaar te verbinden. MRP werkt dan ook graag mee aan culturele activiteiten om Osdorpplein nog aantrekkelijker te maken voor iedereen.”

MRP investeert in haar projecten in kunst & cultuur. Zo heeft MRP in Osdorpplein recentelijk de restauratie en behoud van de Chileense muurschildering ‘Chile Vencerá in het nieuwe Stadsloket en de dichtregel van dichter Jahan Valianpour “Elke buur is een ongelezen boek vol geheimen en mysterie” in de entree van de koopwoningen van The Hub gerealiseerd. Ook in het komende nieuwbouwproject MIX Amsterdam met 528 appartementen komt een veelzijdig cultureel aanbod met op de begane grond het Verhalenhuis, een samenwerking tussen de openbare bibliotheek van Amsterdam, El Hizjra (centrum voor Arabische kunst en cultuur), radiozender FunX en filmhuis Oxville.