Deelnemers gezocht voor ‘Woorden leven’, nieuw literair programma (boekenclub) voor jongeren uit Amsterdam (Nieuw-)West

Deelnemers gezocht voor ‘Woorden leven’, nieuw literair programma (boekenclub) voor jongeren uit Amsterdam (Nieuw-)West

Geplaatst op 27 oktober 2021

‘Woorden Leven’ is de eerste serie van Maqam, de nieuwe culturele hub van het Amsterdams Andalusisch Orkest, Foam en de Meervaart in hartje Kolenkit, waar woordkunst en literatuur centraal staat. Hiervoor is Maqam op zoek naar jongeren uit Amsterdam West met een liefde voor literatuur.

Tijdens het project ‘Woorden leven’ staan een aantal boeken centraal. Deze boeken zijn verbonden aan een maatschappelijk thema. Denk aan bijvoorbeeld ‘Reizen, vluchten en Heimwee’, ‘Natuurwonderen en Klimaat’, ‘Racisme en Burgerschap’. ‘De (on)gelijke Stad’ en ‘Oorlog en Vrede’. Deze thema’s zijn nauw verbonden met onze gevoelens en toepassing in de dagelijkse praktijk. We zien tegenwoordig hoe woorden impact hebben op groepen en individuen. De boeken zijn door vakspecialisten auteurs, kleinkunstenaars, sprekers en woordkunstenaars geselecteerd. Tijdens de bijenkomsten bespreken we onze leeservaring, maar ook hoe de thema’s in het boek jouw persoonlijk raken. En als kers op de taart organiseren we aan het einde van de serie een gezamenlijke verhalenavond in Maqam.

‘Woorden Leven’ brengt de kracht van literatuur weer terug op de kaart. Het lezen van een boek, artikel of gedicht raakt een persoon individueel. De lezer voelt zich verbonden met de auteur en er komen emoties vrij. Hoe worden de woorden gelezen? Wat doen de woorden met de lezer? Welke soort contexten spelen een rol? Dit zijn belangrijke vragen om in groepsverband te bespreken. Hierdoor ontstaan er nieuwe perspectieven, ontwaken de deelnemers van de stilte naar gesprek en kunnen discussies leiden tot verscherping.

AANMELDEN: Heb jij een liefde voor literatuur, heb je niet alleen de behoefte om te lezen maar ook met anderen te discussiëren, ben je tussen de 16-25 jaar oud en kom jij uit Amsterdam (Nieuw) West? Meld je dan aan voor ‘Woorden Leven’. Meer informatie en aanmelden: www.meervaart.nl/studio