OSDORP VERLICHT

Dit jaar in november en december 2022 vindt de eerste editie plaats van Osdorp Verlicht, waarbij in de meest donkere periode het Osdorpplein wordt uitgelicht door kunstenaars uit de buurt. Met de jaren willen we steeds meer van Osdorp verlichten.

Osdorp is vol in transitie en de kunstenaars uit de buurt kunnen niet wachten om hun werk met trots te tonen. Zij vullen de meest donkere plekken op met werk wat deze ontwikkelingen laat zien en de kijker laat inzien wat een bijzondere plek Osdorp is.

KUNSTENAARS: Martin Boverhof/ Studio De Maan

Lichtpuntjes Osdorpplein is onderdeel van een reeks Urban Screen projecties waar je zelf aan kan deelnemen. Waar schermen in de stad doorgaans gebruikt worden voor reclame, staat in deze Urban Screens juist de maakbaarheid van de eigen omgeving centraal, d.m.v. interactie en creatieve participatie. Als voorbijganger kun je via een web app zelf pixel animaties maken en als lichtpuntjes uploaden naar de sterrenwolk. Martin Boverhof vormt samen met Anne Gentenaar Studio de Maan. Eind jaren ’90 startten zij hun creatieve en culturele ontdekkingsreis via muziek, beamers, camera’s, video-effecten en digitale media. Hiermee staan zij aan de basis van de VJ-kunst en projection design. Zo verbeelden ze de muziek van uiteenlopende performances en voorstellingen naar een kleurrijke wereld van visuals en videoclips. Daarnaast maken ze locatie specifieke installaties bv. met projecties op gebouwen en ramen.

Hun werk is nu al te zien achter de ramen van Osdorpplein 988 t/m 991. De beelden die je op de schermen kunt bekijken op Osdorpplein geven kleur aan een plek in verandering. De ambient visuals vertragen en zijn bedoeld om in het voorbijgaan even een moment te bekijken en al dan niet (on)bewust te passeren.

KUNSTENAARS: Frederike Top

Het idee is om een gewone plek, waar je misschien dagelijks langs loopt, bijzonder te maken. Mijn fascinatie achter het concept zijn patronen en oppervlakten. Als je goed kijkt zijn overal in het gebied patronen te vinden. In de gebouwen, zoals het ritme van de ramen of het metselen van de stenen, maar ook in decoratie, zoals mashrabiya. Patronen vanuit gebouwen wil ik projecteren op oppervlakten van andere gebouwen. Door dit te doen ontstaat er een bepaalde mate van vervreemding in het gebruik van de architectonische elementen, en tegelijkertijd ontstaan er nieuwe patronen. Het werk symboliseert dat we allemaal buren zijn: we zijn met elkaar verbonden, delen met elkaar de wijk, de gebouwen en de open plekken. We staan dichter bij elkaar dan we soms denken en door connectie te maken kunnen er nieuwe dingen ontstaan. Het werk is te zien rondom verschillende straten en pleintjes rondom het Osdorpplein.

Haar werk is te zien in de openbare ruimte rondom het Osdorpplein (start 22 december).

Plattegrond werk Frederique Top

Op de plattegrond hiernaast kun je zien waar het werk van Frederique Top te zien is. Plan een leuke route door het gebied, bestel een warme chocolade melk en loop eens gezellig door het stadscentrum om deze lichtkunstwerken te aanschouwen.

Vignet Osdorpplein